Zajedno do energetske neovisnosti
Tražite proizvod ili uslugu? Posjetite Burzu poslova ›

 

Posjeti našu Facebook stranicu! Posjeti našu stranicu na LinkedIN-u! Posjeti naš profil na Twitteru! Posjeti našu YouTube stranicu!


 
» Objavljeno: | | Tagovi: | pogledano: 102 put(a)

10 najčistijih glavnih gradova svijeta

U modernom svijetu često riječ grad vezujemo za toksični zrak i zagađenje, i pravu prijetnju za ljudsko zdravlje. Procjenjuje se da je zagađenje u gradovima štetnije od HIV-a i Ebole. Prema istraživanjima, samo u Velikoj Britaniji zagađenje je uzročnik oko 40.000 preuranjenih smrti na godišnjoj razini

U modernom svijetu često riječ grad vezujemo za toksični zrak i zagađenje, i pravu prijetnju za ljudsko zdravlje. Procjenjuje se da je zagađenje u gradovima štetnije od HIV-a i Ebole. Prema istraživanjima, samo u Velikoj Britaniji zagađenje je uzročnik oko

U modernom svijetu često riječ grad vezujemo za toksični zrak i zagađenje, i pravu prijetnju za ljudsko zdravlje. Procjenjuje se da je zagađenje u gradovima štetnije od HIV-a i Ebole. Prema istraživanjima, samo u Velikoj Britaniji zagađenje je uzročnik oko

Šetanje velikim gradom ili vožnja biciklom kroz njega omogućava promatranje jedinstvenog šarma i otkrivanje najskrivenijih mjesta. Ali u modernom svijetu često riječ grad vezujemo za toksični zrak i zagađenje, i pravu prijetnju za ljudsko zdravlje. Procjenjuje se da je zagađenje u gradovima štetnije od HIV-a i Ebole. Prema istraživanjima, samo u Velikoj Britaniji zagađenje je uzročnik oko 40.000 preuranjenih smrti na godišnjoj razini.

Ako želite posjetiti neku ekološki prihvatljivu gradsku destinaciju, izaberite jedan od 10 najčistijih glavnih gradova svijeta, temeljeno na skorašnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije. A ako se odlučite da otputujete u neki od gradova sa ovog popisa, prvo saznajte koliko je rastojanje i kakve su veze.

#10 Madrid

Barski stolovi koji okupiraju ulice, široke pešačke zone i odlični javni prevoz čine da glavni grad Španjolske bude jedan od 10 najčistijih glavnih gradova na svijetu. Kulturni pokret Movida u Madridu će vas iznenaditi sa svojim umjetničkim muzejuma u kojima je omogućena sloboda izražavanja.

#9 Monako

Zvuči teško zamislivo ali, bogati grad Kneževine Monako, čuven po grand prix utrci formule, spada među najčistije gradove svijeta. U Monaku postoji mali broj tvornica a također je i broj stanovnika mali, prema tome zrak ostaje čist, sa niskom koncentracijom PM 2,5. Ovdje možete otkriti ljepotu egzotičnij vrtova, možete šetati kroz luksuznu luku sa pogledom na Ligursko more ili da otkrijete Stari grad i pješačku zonu koja je fantastična.

#8 Helsinki

Finska je hladna, ali njen gostoljubiv i živahan glavni grad zaslužuje osmo mjesto na ovoj listi. Skoro 6.500 kilometara biciklističkih staza, pješačkih zona i sistema javnog prevoza su samo početak najave da će Helsinki do 2025. godine postati grad bez automobila. Od botaničkih vrtova do crkve ugrađene u steni, od Suomenlinskih ostrva do palaće parlamenta, u Helsinkiju postoji toliko puno stvari koje bi mogli vidjeti ili uraditi!

#7 Talin

Malo poznat ali stvarno fascinantan: glavni grad Estonije je idealna destinacija za neobičan vikend. Srednjevijekovni grad gdje automobili skoro da i ne postoje, velike zelene površine, kuće i palaće živopisne arhitekture, čekaju vas u ovom predivnom gradu sa pogledom na Baltičko more.

#6 Montevideo

Ostavljamo Europu da bi otkrili Južnu Ameriku. Oni koji traže relaksaciju će bez ikakve sumnje zavoljeti glavni grad Urugvaja! To je, za razliku od skoro svakog drugog južnoameričkog grada, bezbrižan zeleni grad; ovdje možete šetati u miru pokraj 20 kilometara duge obale i diviti se čarobonom zalasku sunca.

#5 Edinburg

Nekada je bio okružen smogom, ali je danas Edinburg drugi najčistiji glavni grad u Europi a peti u svijetu. Uživajte u melanholičnom, naizgled dosadnom gradu, ali uvijek romantničnoj  atmosferi škotske prijestolnice, posjetite stari dvorac sa predivnim pogledom na grad i naravno, ne zaboravite da popijete po koji viski.

#4 Otava

Glavni grad Kanade se „utapa“  u preko 320 kvadratnih kilomaetara zelenila. Urbanizovana grada se ne širi, a Otava ima  manje od milion stanovnika koji žive u potpunoj harmoniji sa prirodom.

#3 Kambera

Ovdje dolazimo do pobjedničkog postolja: treći najčistiji glavni grad svijeta je australski glavni grad. Kambera ima prednost u odnosu na nekoliko drugih glavnih gradova jer ima manje od 400.000 stanovnika. A čist zrak u ovom gradu koji se prostire na obalama jezera Jeburleu Grifin je još uvijek njegova najveća prednost.

#2 Velington

Ne moramo previše da putujemo da bi smo pronašli drugo mjesto na ovom popisu. Glavni grad Novog Zelanda, Velington koji ima mali broj gostoljubivih stanovnika,  godinama je bio uključen u ambiciozne i inovativne projekte za energetsku efikasnost i upravljanje otpadom. Tijekom predstojećih godina jedino što u Velingtonu može biti još čistije je zrak i o tome pažljivo brinu, ne samo gradske vlasti nego i svi njegovi stanovnici.

#1 Stokholm

Ovo možda za vas nije veliko otkriće već samo potvrda. Bilo kako bilo, glavni grad Švedske je od 1990-tih godina do danas smanjio emisiju CO2 za 25%, i želi da do 2050. godine postane prvi grad u svijetu bez zagađenja izazvanog fosilnim gorivima. Osim što je  najzeleniji grad na svijetu Stokholm će vas osvojiti i svojim riječnim kanalima, parkovima i arhitekturom .

 


Dodaci

Komentirajte

EkoMreža.org - ekološka i prirodna proizvodnja hrane i pića, zdrav način života, očuvanje okoliša i prirodne metode iscjeljivanja

TOP5

Slični članci

!

Burza poslova

Servis za direktno spajanje poslova i izvođača iz područje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Posjetite Burzu poslova »

Obročna otplata energetskih

Obročna otplata energetskih pregleda i energetskih certifikata
Nudimo mogućnost obročne otplate energetskih pregleda i energetskih certifikata te projekata ...
Radal »

LED rasvjeta - Ušteda energije i

LED rasvjeta
LED rasvjeta - zamjena postojećih klasičnih žarulja bez preinaka
»

Popust na energetske certifikate

Popust na energetske certifikate za stanove i poslovne prostore
Popust od 10% na provođenje energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata ...
Lambot »

Energetsko certificiranje +

Energetsko certificiranje + termovizijsko ispitivanje
Popust od 20% na usluge provođenja energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata za ...
Lambot »
Sve akcije »
 

 

 

 Premium tvrtke