Zajedno do energetske neovisnosti
Tražite proizvod ili uslugu? Posjetite Burzu poslova ›

 

Posjeti našu Facebook stranicu! Posjeti našu stranicu na LinkedIN-u! Posjeti naš profil na Twitteru! Posjeti našu YouTube stranicu!


 
» Objavljeno: | | Tagovi: | pogledano: 607 put(a)

Beskamatni krediti za zamjenu azbestnih krovova na otoku Cresu

Grad Cres je s Udrugom Moj otok i REA Kvarnerom d.o.o. održao prezentaciju pod akcijskim nazivom “Beskamatni krediti za zamjenu azbestnih krovova na otoku Cresu“.

Velik interes za zamjenu azbestnih krovova na Cresu

Velik interes za zamjenu azbestnih krovova na Cresu

Upravo na ovaj način nastavlja se suradnja s Udrugom „Moj otok“ i njezinim partnerima u akciji i kampanji  „Moj otok Cres bez azbesta!“ na informiranju i poticanju građana da uklone azbest iz životne okoline, ali sada po mnogo povoljnijim uvijetima koje je ponudio Grad Cres.

Grad Cres upoznao je zainteresirane građane Cresa kako mogu dobiti sufinancirane kamate kredita za tu namjenu. Grad će financirati kamatu na kredit koji građani mogu podignuti kod Erste banke sa namjenom zamjene azbestnih krovova. Gornji limit pojedinog kredita je 100.000 kuna, a na rok do 7 godina.

Dio zapisnika sa sjednice Gradskog vijeća grada Cresa

Donosimo vam dio zapisnika sa sjednice Gradskog vijeća Grada Cresa na kojoj je donesena odluka da se kod građana potiče zamjena krovnih pokrova koji sadrže azbest:

“Marčelo Damijanjević obrazložio je Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o kriterijima za sufinanciranje kamata na kredite za uređenje fasada i stolarije. Dosadašnja odluka nije pokazala veći interes građana, pa predlaže da se dopuni popis radova za koji bi se sufinancirala kamata na kredit. U izmjenjenoj odluci dodala bi se zamjena krovnih pokrova koji sadrže azbest. Sredstva za provedbu odluke predviđena su proračunom, te se nebi mijenjali dogovoreni uvjeti sufinanciranja. Korisnici kredita mogu biti vlasnici nekretnina na cijelom području Grada Cresa. Ovom odlukom Grad Cres doprinosi akciji Otok Cres bez azbesta, a nije dovoljna sama po sebi, nego je potrebno informirati građane, počevši od vijećnika i gradske uprave.

Prof. dr. Juraj Sepčić prezentirao je sa znanstveno-zdravstvenog aspekta, izuzetno štetni utjecaj azbesta na zdravlje ljudi. U izlaganju upozorio je na potrebu uklanjanja azbesta iz okoliša, a naročito zamjene krovnih pokrova sa azbestom kojih ima podosta u Cresu. Naveo je primjere zgrada u gradskoj jezgri, kao i u blizini škole i dječjeg vrtića. Isto tako upoznao je vijećnike sa opasnostima koje proizlaze radom i skladištenjem ovih materijala."

Mogućnosti postavljanja solarnih sustava na krovove

REA Kvarner d.o.o., regionalna energetska agencija Primorsko-goranske županije upoznala je prisutne s mogućnostima objedinjavanja ulaganja u zamjenu azbestnih krovova s postavljanjem solarnih termalnih kolektora za grijanje i pripremu potrošne tople vode i/ili fotonaponskih sustava za proizvodnju električne enegije iz obnovljivih izvora. Također, prezentirane su i mogućnosti ostvarivanja poticaja ulaganja u takve sustave.

Udruga Moj otok upoznala je prisutne s dosad učinjenim i pogodnostima koje donosi udruživanje što je i rezultiralo učestvovanjem JLS-a tj Grada Cresa u sufinanciranju kamata za kredite koji su namjenjeni zamjeni azbestnog krova. Navela je i niz mogućnosti ostvarenih kroz djelovanje udruge kao što je dobivanje kupon bona od 2 kn/kg za skinuti azbest i niz popusata od svojih sponzora i pokrovitelja. Sada nastoje kroz svoj projekt doći i do EU fondova što bi uveliko olakšalo zamjenu azbestnih krovova socijalno potrebitima. Za sada su poklonili jedan krov uz pomoć Lesnina inžinjeringa iz Zagreba koji zastupa pokrove Gerard, a sada su u postupku još dva, ali od drugih firmi. To je ono što oni zovu „udruživanje“.

 


Dodaci

Komentirajte

EkoMreža.org - ekološka i prirodna proizvodnja hrane i pića, zdrav način života, očuvanje okoliša i prirodne metode iscjeljivanja

TOP5

Slični članci

!

Burza poslova

Servis za direktno spajanje poslova i izvođača iz područje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Posjetite Burzu poslova »

Obročna otplata energetskih

Obročna otplata energetskih pregleda i energetskih certifikata
Nudimo mogućnost obročne otplate energetskih pregleda i energetskih certifikata te projekata ...
Radal »

LED rasvjeta - Ušteda energije i

LED rasvjeta
LED rasvjeta - zamjena postojećih klasičnih žarulja bez preinaka
»

Popust na energetske certifikate

Popust na energetske certifikate za stanove i poslovne prostore
Popust od 10% na provođenje energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata ...
Lambot »

Energetsko certificiranje +

Energetsko certificiranje + termovizijsko ispitivanje
Popust od 20% na usluge provođenja energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata za ...
Lambot »
Sve akcije »
 

 

 

 Premium tvrtke