Zajedno do energetske neovisnosti
Tražite proizvod ili uslugu? Posjetite Burzu poslova ›

 

Posjeti našu Facebook stranicu! Posjeti našu stranicu na LinkedIN-u! Posjeti naš profil na Twitteru! Posjeti našu YouTube stranicu!


 
» Objavljeno: | | Tagovi: | pogledano: 245 put(a)

Edukacija nezaposlenih za montere solarnih sustava u Zadru

U Strukovnoj školi „Vice Vlatkovića“ u Zadru, u sklopu projekta Solarni edukacijski centar Zadarske županije počeo je program osposobljavanja odraslih osoba za zvanje monter solarnih toplinskih sustava, prvo organizirano stručno usavršavanje ovakve vrste u Hrvatskoj.

U Strukovnoj školi „Vice Vlatkovića“ u Zadru, u sklopu projekta Solarni edukacijski centar Zadarske županije počeo je program osposobljavanja odraslih osoba za zvanje monter solarnih toplinskih sustava, prvo organizirano stručno usavršavanje ovakve vrste u Hrvatskoj.

Program financiraju Zadarska županija i Program ujedininjenih naroda za razvoj (UNDP) uz financijsku pomoć nizozemske vlade. Ove godine planirana su četiri tečaja osposobljavanja od čega su tri za montere solarnih toplinskih sustava i jedan za montere fotonaponskih sustava. Na svakom tečaju moći će sudjelovati 20 polaznika, tako da ćemo do kraja godine za montažu solarnih kolektora biti osposobljeno 60 polaznika, a za fotonaponske sustave njih još dvadeset. Za sada su svi predviđeni polaznici nezaposleni iz evidencije HZZ-a s područja Zadarske županije.

Izobrazbe montera sastoji se od 68 sati stručno-teoretske i 68 sati praktične nastave. Sudionici nakon završetka tečaja pristupaju završnom ispitu, a po uspješnom završetku postaju certificirani monteri solarnih toplinskih ili fotonaponskih sustava s upisom završenog obrazovanja u radnu knjižicu. Prvi polaznici biti će nezaposlene osobe iz Zadarske županije iz evidencije HZZ-a područne službe Zadar prema preporuci savjetnika uz provjeru psihofizičkih sposobnosti. Troškove njihova školovanja snositi će UNDP, a troškove novčane pomoći i prijevoza Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Novi izborni predmeti i edukacijski centar

Osim obrazovanja odraslih, u sklopu projekta osmišljeni su i novi izborni predmeti u nastavnom programu za montere obnovljivih izvora energije, a Solarni edukacijski centar će biti i mjesto gdje će se građani moći informirati o solarnim sustavima, njihovim cijenama i poticajima za njihovu ugradnju. Informativni dio Centra trebao bi početi s radom s početkom jeseni.

Ovo nije prva organizirana edukacija za montere solarnih kolektora jer je prošle godine sličan projekt provela udruga DOOR u suradnji sa Zagrebačkom županijom i tvrtkom Horvatić, no radilo se o dvodnevnom tečaju koji nije bio certificiran. Ipak, voljeli bismo vidjeti više ovakvih projekata i u drugim županijama, a sve naravno ovisi i o agilnosti i zainteresiranosti predstavnika županijske uprave i lokalne samouprave te sustavu financiranja ovakvih projekata za koje je, vjerujemo, moguće dobiti sredstva kako u Hrvatskoj tako i od EU.

Dodaci

Komentirajte

EkoMreža.org - ekološka i prirodna proizvodnja hrane i pića, zdrav način života, očuvanje okoliša i prirodne metode iscjeljivanja

TOP5

Slični članci

!

Burza poslova

Servis za direktno spajanje poslova i izvođača iz područje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Posjetite Burzu poslova »

Obročna otplata energetskih

Obročna otplata energetskih pregleda i energetskih certifikata
Nudimo mogućnost obročne otplate energetskih pregleda i energetskih certifikata te projekata ...
Radal »

LED rasvjeta - Ušteda energije i

LED rasvjeta
LED rasvjeta - zamjena postojećih klasičnih žarulja bez preinaka
»

Popust na energetske certifikate

Popust na energetske certifikate za stanove i poslovne prostore
Popust od 10% na provođenje energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata ...
Lambot »

Energetsko certificiranje +

Energetsko certificiranje + termovizijsko ispitivanje
Popust od 20% na usluge provođenja energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata za ...
Lambot »
Sve akcije »
 

 

 

 Premium tvrtke