Zajedno do energetske neovisnosti
Tražite proizvod ili uslugu? Posjetite Burzu poslova ›

 

Posjeti našu Facebook stranicu! Posjeti našu stranicu na LinkedIN-u! Posjeti naš profil na Twitteru! Posjeti našu YouTube stranicu!


 
» Objavljeno: | | Tagovi: | pogledano: 893 put(a)

Gradnja energetski održive obiteljske kuće

Suprug i ja gradili bi kuću svom sinu, a ideja je da izgradimo energetski održivu kuću. Kolika bi bila cijena za projekt od 100m2 stambenog prostora, s podrumom i ravnim zelenim krovom koji bi imao funkciju terase s pratećim sadržajem (ljetnom kuhinjom, roštiljem)?

Energetski održiva kuća sa zelenim krovom

Energetski održiva kuća sa zelenim krovom

PITANJE

"Željeli bi sagraditi kuću svom sinu na način da to bude energetski održiva kuća. Kolika bi bila cijena za projekt od 100m2 stambenog prostora, s podrumom i ravnim zelenim krovom koji bi imao funkciju terase s pratećim sadržajem - ljetnom kuhinjom, roštiljem?

Nalazimo se na području Dalmacije, sunčanih dana u godini ima cca 285, a najniže temperature su oko -12°C. Vjetra ima u prosjeku 6-8 mjeseci u godini. Sjeverni dio je zaklonjen brdom, a dimenzija objekta je 12x8m.

Osim cijene projekta i eventualnog troškovnika molim vas i savjet kako doći do poticaja za takvu vrstu stanogradnje. Kako spadamo u područja od posebne državne skrbi imala priliku čuti da se takva stanogradnja subvencionira s 80% sredstava iz fondova.

P.S. Htjela bi, ako je moguće, i feng shui projekt kuće niskih energetskih zahtjeva." (Jasna)

ODGOVOR Poštovana gospođo Jasna, želim vas podsjetiti da je procedura ishođenja dozvole za građenje svake, pa tako i niskoenergetske kuće sljedeća :
  • geodeta izradi posebnu geodetsku podlogu i ovjeri je u katastru , a dwg varijantu dostavi projektantu arhitekture
  • izradi se IDEJNI projekt kuće koji mora sadržavati idejne projekte arhitekture, konstrukcije i svih instalacija ( sve u skladu sa urbanim pravilima na vašem području)
  • po dobivanju "Rješenja o uvjetima građenja" , plaćanju svih komunalnih i vodnih naknada te pravomoćnosti , treba izraditi GLAVNE projekte s troškovnicima za izvedbu građevine i to : - arhitektura - fizika zgrade (toplinska i zvučna zaštita) - projekt konstrukcije - projekt elektroinstalacija - projekt vodovoda i odvodnje - projekt strojarskih instalacija (po potrebi)
Da bi se definirala niskoenergetska kuća prije postavljanja projektnog zadatka tj. prije početka projektiranja, potrebno je načelo dogovoriti materijale gradnje i izolacije, način dobivanja dodatne energije u kući za grijanje i hlađenje ( solarni kolektori i/ili fotonaponske ćelije, toplinske pumpe, mogućnost ugradnje rekuperatora i sl.). Tek po definiranju tih parametara mogla bi se načelno formirati cijena projektne dokumentacije.

Što se tiče izvedbe "zelenog krova" u funkciji terase / travnjaka, za to je najbolje obratiti se specijaliziranim tvrtkama koje izvode takve konstrukcije. U vašem slučaju bilo bi potrebno izvesti tzv. "intenzivni zeleni krov" s debljinom humusnog sloja minimalno 25 cm, ali i s većom zahtijevnošću u održavanju (zalijevanje, košnja i sl.).

Ovo su samo osnovne informacije, a za više detalja - slobodno mi se obratite.

S poštovanjem,

Jasna Lanović-Janda d.i.a.

"Janda" d.o.o. Zagreb, Šarengradska 13
e-mail : janda-arh@inet.hr
Odgovorila: Jasna Lanović-Janda d.i.a., ovlaštena arhitektica je diplomirani inženjer arhitekture i vlasnica tvrtke Janda d.o.o. za arhitekturu i građenje, specijalizirane za projektiranje niskoenergetskih objekata.

Dodaci

Komentirajte

EkoMreža.org - ekološka i prirodna proizvodnja hrane i pića, zdrav način života, očuvanje okoliša i prirodne metode iscjeljivanja

TOP5

Slični članci

!

Burza poslova

Servis za direktno spajanje poslova i izvođača iz područje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Posjetite Burzu poslova »

Obročna otplata energetskih

Obročna otplata energetskih pregleda i energetskih certifikata
Nudimo mogućnost obročne otplate energetskih pregleda i energetskih certifikata te projekata ...
Radal »

LED rasvjeta - Ušteda energije i

LED rasvjeta
LED rasvjeta - zamjena postojećih klasičnih žarulja bez preinaka
»

Popust na energetske certifikate

Popust na energetske certifikate za stanove i poslovne prostore
Popust od 10% na provođenje energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata ...
Lambot »

Energetsko certificiranje +

Energetsko certificiranje + termovizijsko ispitivanje
Popust od 20% na usluge provođenja energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata za ...
Lambot »
Sve akcije »
 

 

 

 Premium tvrtke