Zajedno do energetske neovisnosti
Tražite proizvod ili uslugu? Dozvolite da MI tražimo za VAS ›

 

Posjeti našu Facebook stranicu! Posjeti našu stranicu na LinkedIN-u! Posjeti naš profil na Twitteru! Posjeti našu YouTube stranicu!


 
» Objavljeno: | | Tagovi: | pogledano: 3915 put(a)

Kako korisno iskoristiti koštice od višanja?

Kad nam je jedna od čitateljica skrenula pažnju na to da istražimo kako iskoristiti koštice od višanja, mislilo smo da se šali, no kako nam vrag nije dao mira, odlučili smo istražiti za što ih je doista moguće iskoristiti.

Iako zbog svoje kiselosti nije baš omiljena kao voće za klasičnu konzumaciju, višnja je gotovo nezamjenjiv sastojak u kolačima i savijačama. Također mnogi od nas obožavaju piti domaći sirup ili sok od višnje, koji neovisno o tome koliko je zaslađen ima pun i bogat okus. Ipak, prilikom čišćenja višanja rijetko tko razmišlja o tome mogu li se koštice, kao nusprodukt konzumacije višanja pametno iskoristiti.

Koštice od višanja kao topao ili hladan oblog

Kad nam je jedna od čitateljica skrenula pažnju na to da istražimo kako iskoristiti koštice od višanja, mislilo smo da se šali, no kako nam vrag nije dao mira, odlučili smo istražiti za što ih je doista moguće iskoristiti. Ono što doista nismo znali jest da dobro osušene koštice od višanja imaju odlična toplinska svojstva, odnosno vrlo brzo se ugriju, a akumuliranu toplinu vrlo sporo otpuštaju. Isto vrijedi i ukoliko ih ohladite, jer će puno dulje otpuštati hladnoću. Gledano kroz povijest, jastuci punjeni košticama od višanja koriste se unazad nekoliko stoljeća u Švicarskoj kao termofori. Naime, napunite li vrećicu od pamučne tkanine dobro osušenim košticama od višnje zašijete, napravili ste odličnu podlogu za topao ili hladan oblog koji će imati dulje vrijeme zadržavanja topline ili hladnoće od obloga punjenih vodom ili čak i nekih sintetičkih materijala. Takav oblog možete ohladiti u zamrzivaču ili vrlo kratko zagrijati u mikrovalnoj pećnici na pola ili manje snage. Također, pazite da se prije ponovnog zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici oblog u potpunosti ohladio na sobnu temperaturu. Inače, kod nas možete kupiti već gotove obloge i termofore punjene košticama od višanja, no predlažemo da nakon što ste s veseljem uklonili koštice iz višanja za sok ili kolač, da ih sami osušite i uz malo vještine s iglom i koncem sami napravite jedan takav oblog.

Koštice od višanja kao gorivo u kotlovima na biomasu

Priča o korisnom iskorištavanju koštica ne staje samo na termoforima, već ukoliko imate pristup većoj količini koštica, kao što je voćnjak s nekoliko stabala višanja, prijatelja uzgajivača ili nekome tko prerađuje višnje i ne iskorištava koštice naišli ste na potencijalan izvor vrlo kvalitetne biomase za vaš kotao na biomasu. Naime, koštice od višnje izgaraju jarkim i toplim plamenom, daju nešto više topline nego drvni peleti i navodno ostavljaju manje pepela od uobičajene biomase koja se koristi. Ipak, iz daleke nam Amerike stižu drugačija iskustva, gdje je gospodin koji je jednu godinu odlučio se grijati na koštice od višanja ipak bio nezadovoljan njihovim izgaranjem, posebice u slučajevima kada ih je miješao s drvnim peletima, pa je stoga prije upotrebe koštica uputno raspitati se o pogodnosti određene vrste kotla za takvu vrstu goriva. Isto tako, osim koštica od višanja kao gorivo mogu se iskoristiti i biomasa i peleti od ostataka rezidbe maslinika, loze ili kukuruzovina, stabljike suncokreta, koštice od maslina, pa čak i određena količina kukuruza u zrnu koja se ne može iskoristiti za stočnu hranu. Postoje određene naznake da bi kroz skorije vrijeme u Hrvatskoj grijanje kućanstava na biomasu moglo postati sve popularnije, a alternativna goriva klasičnom grijanju na drva, drvne pelete ili plin sve dostupnija.

Dodaci

Komentirajte

EkoMreža.org - ekološka i prirodna proizvodnja hrane i pića, zdrav način života, očuvanje okoliša i prirodne metode iscjeljivanja

TOP5

Slični članci

unesite i objavite
svoj članak »

Dodatnih 10% na solarne pakete!

Dodatnih 10% na solarne pakete!
Solarni paketi s pločastim kolektorima Vitosol 100/200-F i vakuumskim cijevnim kolektorima ...
Viessmann »

Kante za sortiranje smeća

Kante za sortiranje smeća
20% popusta nudimo Vam i na kvalitetne plastične kante za smeće koje dolaze sa poklopcima u ...
Larix »

Oglasne ploče

Oglasne ploče
Iskoristite 20% popusta na oglasne ploče koje će svojom kvalitetom i različitim bojama
Larix »

Toplinske pumpe zrak/voda uz

Akcija na toplinske pumpe zrak / voda LAW 9 ITR i LAW 14 ITR
U periodu od 01.02.2014 do 01.03.2014 za kupnju i ugradnju toplinske pumpe Dimplex poklanjamo ...
SOLAR LEKTUS DimpleX »

SUNTREE toplinske pumpe

Toplinske pumpe DC INVERTER SUNTREE
Snage 7 -20 kW u grijanju, proizvode i verziju s ugrađenim spremnikom potrošne tople ...
Best93 »

LED rasvjeta - Ušteda energije i

LED rasvjeta
LED rasvjeta - zamjena postojećih klasičnih žarulja bez preinaka
»

Popust na energetske certifikate

Popust na energetske certifikate za stanove i poslovne prostore
Popust od 10% na provođenje energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata ...
Lambot »

Energetsko certificiranje +

Energetsko certificiranje + termovizijsko ispitivanje
Popust od 20% na usluge provođenja energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata za ...
Lambot »

Projektiranje gromobranske zaštite

Projektiranje gromobranske zaštite
Projektiranje gromobranskih instalacija
Solar projekt »

Vitocal 200-S/222-S/242-S

Vitocal 200-S/222-S/242-S
NOVO! Akcijski paketi s toplinskim crpkama!
Viessmann »

Akcija na solarne setove 300 i 500

Akcija na solarne setove 300 i 500 l
U periodu od 09.04.2013-15.05.2013 solarni setovi 300 l 15.990,00 kn 500 l 23.990,00 kn
Solar lektus »
Sve akcije »
 

 

 

 Premium tvrtke