Zajedno do energetske neovisnosti
Tražite proizvod ili uslugu? Posjetite Burzu poslova ›

 

Posjeti našu Facebook stranicu! Posjeti našu stranicu na LinkedIN-u! Posjeti naš profil na Twitteru! Posjeti našu YouTube stranicu!


 
» Objavljeno: | | Tagovi: | pogledano: 268 put(a)

Kakva je budućnost čelika u građevinarstvu?

Pročitajte kakva je budućnost čelika u građevinarstvu, i da li postoje neke zamjene za ovaj materijal.

foto: pixabay.com

foto: pixabay.com

Možda mnogi misle da je vrijeme čelika u građevini prošlo, i da je vrijeme za druge, fascinantnije materijale, ali čelik i dalje drži svoju poziciju. Razlog zašto su čelične konstrukcije bile omiljeni izbor građevinara je njihova izdržljivost, ali i to što se uz pomoć čelika može graditi brzo po jeftinim cijenama. Pročitajte kakva je budućnost čelika u građevinarstvu, i da li postoje neke zamjene za ovaj materijal.

Fleksibilnost i istrajnost čelika su njegove glavne prednosti

Čelik je veoma fleksibilan, što znači da ga dizajneri i arhitekte mogu koristiti na razne načine. Čelik se koristi u mnogim fazama izgradnje, a može se i kombinovati sa drugim vrstama konstrukcija, kao što su staklo, ili ravne ploče od cinka koje su veoma elastične i čvrste.

Kako je prolazilo vrijeme, menjale su se stvari i u industriji. Čelične konstrukcije više ne zavise toliko od radnika, a većina čelika se proizvodi u Kini, Japanu i Indiji, što znači da su tržišta postala konkurentnija.

S obzirom na to da čelik može u potpunosti da se reciklira, čelik iz starih zgrada se koristi u izgradnji novih. 90% čelika korišćenog u Europi je već reciklirano. Točno je da mora da prođe dug vremenski period kako bi do reciklaže došlo, jer zgrade od čeličnih konstrukcija traju veoma dugo.

Kako prilagoditi čelik modernoj industriji?

Iako postoje novi trendovi koji moraju biti ispraćeni od strane dizajnera i arhitekti, ukoliko žele da kupci budu zadovoljni, čelik će svakako pronaći svoje mjesto pod građevinskim suncem. S obzirom na to da je ovo era tehnologije i povezivanja, čelična industrija je već usvojila novi čelični modularni okvir za upotrebu na gradilištima.

Čelik je odličan za izgradnju modernih logističkih objekata, koje postaju sve popularnije među graditeljima, jer su one produkt nove tehnologije. Kako bi čelik bio najoptimalnije iskorišćen, napravljene su promjene u konstrukciji hladnog čelika kako bi se kapacitet konstrukcije povećao.

Konstruktori sada koriste tehnike izvedene iz podmorske tehnologije, kako bi zamijenili mostove visokog raspona. Bilo je potrebno da prođe pet godina kako bi se uspostavio koncept izgradnje mostova pomoću naprednog čelika visoke čvrstoće. Upravo zato je teško predviđati šta se u građevinarstvu događa iz godine u godinu.

Koje su prednosti čelika?

Čelik ima mnoge prednosti u izgradnji. Neke od njih smo već pomenuli, kao što su izdržljivost i dugoročnost. Može se kazati da je ovo savršen materijal jer može da se savija, a ne puca, ne raspada se, ne zveči.

Međutim, mnogi ne znaju da se u proizvodnji čelika čuva okoliš, ali i energija. Osim toga, čelik je veoma fleksibilan, pa je podložan svim vrstama izmjene, inovacijama, kreativnosti i maštovitosti.

Čelik se može pohvaliti i svojim izgledom. Od ovog materijala mogu da se naprave ogromne prostorije, bez kolumni, dajući zgradi izgled otvorenosti i prostranstva. Mogu se izgraditi sve vrste modernog dizajna u zavisnosti od preferencija i ideja, čineći zgradu jedinstvenom.

Da li novi materijali mogu da zamijene čelik?

Što se tiče budućnosti čelika, ona je i dalje sigurna, iako čelik više nije jedini materijal koji se koristi za izgradnju infrastrukture. S obzirom na njegovu dugovječnost i istrajnost, čelik će se još dugo koristiti u industriji, jer se pokazao kao istrajan materijal.

Novi materijali, poput grafena, su veoma fascinantni, ali imaju male izglede da izguraju čelik iz građevinske industrije uskoro. Ono što konstruktori žele kada prave određeni most, ili sličnu konstrukciju, to je da ona bude čvrsta i sigurna.

Ljudi imaju najviše poverenja u čelik, zbog njegove istrajnosti i sigurnosti. Kako populacija bude rasla, i kako se industrija i infrastruktura budu širile, potreba za čelikom će biti sve veća, a ne manja. Tačno je da se potrebe na tržištu stalno mijenjaju, i da čelik prolazi kroz uspone i padove, a razlog za to je ekonomski aspekt i takmičenje u prodaji materijala.

Osim dobre i jake konstrukcije, važna je unutrašnja izolacija kuće. Pročitajte kako da uvidite ključne probleme u gubljenju toplote iz doma i kako da ih riješite.


Dodaci

Komentirajte

EkoMreža.org - ekološka i prirodna proizvodnja hrane i pića, zdrav način života, očuvanje okoliša i prirodne metode iscjeljivanja

TOP5

Slični članci

!

Burza poslova

Servis za direktno spajanje poslova i izvođača iz područje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Posjetite Burzu poslova »

Obročna otplata energetskih

Obročna otplata energetskih pregleda i energetskih certifikata
Nudimo mogućnost obročne otplate energetskih pregleda i energetskih certifikata te projekata ...
Radal »

LED rasvjeta - Ušteda energije i

LED rasvjeta
LED rasvjeta - zamjena postojećih klasičnih žarulja bez preinaka
»

Popust na energetske certifikate

Popust na energetske certifikate za stanove i poslovne prostore
Popust od 10% na provođenje energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata ...
Lambot »

Energetsko certificiranje +

Energetsko certificiranje + termovizijsko ispitivanje
Popust od 20% na usluge provođenja energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata za ...
Lambot »
Sve akcije »
 

 

 

 Premium tvrtke