Zajedno do energetske neovisnosti
Tražite proizvod ili uslugu? Posjetite Burzu poslova ›

 

Posjeti našu Facebook stranicu! Posjeti našu stranicu na LinkedIN-u! Posjeti naš profil na Twitteru! Posjeti našu YouTube stranicu!


 
» Objavljeno: | | Tagovi: | pogledano: 222 put(a)

Koliko Grci štede energiju upotrebom solarnih kolektora?

Grčka, Cipar i Izrael imaju veliki broj sunčanih dana tijekom godine, pa u posljednjih dvadeset godina sve češće upotrebljavaju solarne bojlere umjesto klasičnih bojlera na struju. Pročitajte koliko se može uštedjeti pomoću ovih bojlera, i kako to doprinosi boljem ekološkom stanju čitave planete.

Grčka, Cipar i Izrael imaju veliki broj sunčanih dana tijekom godine, pa u posljednjih dvadeset godina sve češće upotrebljavaju solarne bojlere umjesto klasičnih bojlera na struju. Pročitajte koliko se može uštedjeti pomoću ovih bojlera, i kako to doprinosi boljem ekološkom stanju čitave planete.

Mnoge države još uvijek nisu prešle na solarne bojlere, čak iako su u pitanju ljetne destinacije koje pružaju vremenske uslove za to. Razlog je što je instalacija solarnog bojlera znatno skuplja nego instalacija običnog bojlera. Ipak, ukoliko budete gledali dugoročno, solarni bojler će vam se sigurno više isplatiti i uštedećete novac. Mi ćemo vam prikazati kako.

Kako radi solarni sustav grijanja bojlera?

Solarno zagrijavanje vode radi pomoću solarnih ploča koje se zovu kolektori. Oni se pričvršćuju na krov kuće, kako bi bili izloženi direktnom Suncu. Kolektori sakupljaju sunčevu energiju, i zagrijavaju vodu koja se nalazi u cilindru.

Možete koristiti električni grijač koji će služiti kao pomoćni grijač tijekom zime, ili pri dodatnom povećanju temperature vode tijekom ljeta.

Od čega ovisi postotak uštede?

Prije svega, ušteda će zavisiti od toga koliku količinu vode domaćinstvo troši. Osim toga, veoma je važno kakav je vaš geografski položaj i koliko zemlja u kojoj živite ima sunčanih dana tijekom godine.

S obzirom na to da je Grčka zemlja koja ima veliki broj sunčanih dana, ugradnja solarnog bojlera je jeftinija nego u drugim zemljama, i iznosi oko 700 eura. U zemljama sa manjim brojem sunčanih dana cijena solarnog sustava za grijanje vode se povećava, a u Sloveniji iznosi oko 2800 eura. Solarne bojlere možete ugraditi i samostalno po nižoj cijeni, a u našem tekstu pročitajte i kako.

Cijena plina, ulja i struje, također utječe na ostvarivanje uštede prelaskom na solarno grijanje.

Ukoliko imate dodatni sustav za zagrijavanje koji služi kao pomoćna opcija kada prvi otkaže, važno pitanje je i koliko gorivo za to pomoćno grijanje košta.

Prosječne procijene su da ukoliko pređete na solarno zagrijavanje bojlera, vaši računi će pasti između 50% i 80%. S obzirom na to da je sunčeva energija (još uvijek) besplatna, nemate dodatnih troškova u osiguravanju goriva za bojler.

Uštede neće biti vidljive odmah ukoliko ugrađujete solarni bojler. Grcima je potrebno neko vrijeme da im se vrati ulaganje u solarni bojler, ali nakon tog perioda sve je apsolutna ušteda. Osim toga, benefiti za okolinu su veliki jer se znatno smanjuje emisija ugljičnog dioksida.

Koliki solarni bojler je potreban za jedno prosječno kućanstvo?

Za prosječno kućanstvo od 3-4 člana, potreban je manji solarni bojler, čiji kapacitet je 200 do 300 litara vode. Ukoliko želite solarni bojler koji će i tokom zime akumulirati vodu, potreban je veći kolektor, koji može u rezervoaru da zadrži od 750 do 1000 litara vode.

Da li mi možemo preći na solarne bojlere?

Budući da je električna energija kod nas sve skuplja, grijanje bojlera na solarnu energiju bi sigurno donijelo značajne uštede.

Ipak, ugradnja solarnih bojlera je prilično skupa, pa bi država morala da učestvuje u novčanoj pomoći za njihovu ugradnju, kao što je slučaj u Austriji, gdje ima znatno manje sunčanih dana tijekom godine, nego li u Grčkoj. U Grčkoj građani koji ugrade solarne bojlere imaju razne subvencije od strane države.

Prosječni solarni sustav jedno naše kućanstvo košta oko 2800 eura, što je za naš standard prilično visoko. Ipak, nakon 8 godina, ulaganje se vraća, a uštede na električnoj energiji su veoma velike. Solarni kolektori prave veliku uštedu ugljičnog dioksida, a prosječna tročlana obitelj tijekom godine može uštedjeti oko 2000 kWh, odnosno, skoro pola tone ugljičnog dioksida.

Ukoliko imate mogućnost ugradnje solarnih bojlera, oni su odlična opcija, jer je ušteda na računima gotovo sigurna za 50%, što je veoma veliki postotak. Grci, čak, na solarne kolektore mogu priključiti i grijanje čitave kuće, ukoliko urade kvalitetnu izolaciju, i ulože novac u dobar solarni sustav.

 

Dodaci

Komentirajte

EkoMreža.org - ekološka i prirodna proizvodnja hrane i pića, zdrav način života, očuvanje okoliša i prirodne metode iscjeljivanja

TOP5

Slični članci

!

Burza poslova

Servis za direktno spajanje poslova i izvođača iz područje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Posjetite Burzu poslova »

Obročna otplata energetskih

Obročna otplata energetskih pregleda i energetskih certifikata
Nudimo mogućnost obročne otplate energetskih pregleda i energetskih certifikata te projekata ...
Radal »

LED rasvjeta - Ušteda energije i

LED rasvjeta
LED rasvjeta - zamjena postojećih klasičnih žarulja bez preinaka
»

Popust na energetske certifikate

Popust na energetske certifikate za stanove i poslovne prostore
Popust od 10% na provođenje energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata ...
Lambot »

Energetsko certificiranje +

Energetsko certificiranje + termovizijsko ispitivanje
Popust od 20% na usluge provođenja energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata za ...
Lambot »
Sve akcije »
 

 

 

 Premium tvrtke