Zajedno do energetske neovisnosti
Tražite proizvod ili uslugu? Posjetite Burzu poslova ›

 

Posjeti našu Facebook stranicu! Posjeti našu stranicu na LinkedIN-u! Posjeti naš profil na Twitteru! Posjeti našu YouTube stranicu!


 
» Objavljeno: | | Tagovi: | pogledano: 197 put(a)

Manje promjene u sustavu poticanja obnovljivih izvora energije

Za vas smo skupili neke novosti u sustavu poticanja obnovljivih izvora energije donesenim početkom 2011. godine. neke od ovih promjena su uobičajene na godišnjoj razini, a neke su novosti u ovoj godini. Promjene nisu ni velike niti značajne i nemamo ih potrebe komentirati, već samo želimo da ih imate na jednom mjestu.

Za vas smo skupili neke novosti u sustavu poticanja obnovljivih izvora energije donesenim početkom 2011. godine. neke od ovih promjena su uobičajene na godišnjoj razini, a neke su novosti u ovoj godini. Promjene nisu ni velike niti značajne i nemamo ih potrebe komentirati, već samo želimo da ih imate na jednom mjestu.

Izmjene uredbi i nove tarifne stavke

Vlada je promijenila Uredbu minimalnom udjelu električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije čija se proizvodnja potiče (.pdf NN 8/11) i ona u ukupnoj neposrednoj potrošnji sada iznosi 13.6 % za obnovljive izvore energije i 4% za kogeneracijska postrojenja. Također je promijenila i Uredbu o naknadama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije (.pdf NN 8/11) i prema njoj naknada za 2011. godinu ostaje na razini prošle godine u iznosu od 0.5 lipa po kWh. Nadalje, opskrbljivač je dobio pravo na posebnu naknadu za uslugu prikupljanja naknade za poticanje u visini od 1% te za rizik naplate u iznosu od 0.5% od osnovice računa koji operater tržišta ispostavlja opskrbljivaču.

Dodatno, HROTE je ovih dana izašao s novim tarifnim stavkama za 2011. godinu (zavirite pod "Poticajne cijene") koje su u prosjeku nekoliko lipa više u odnosu na prošlu godinu.

Novi vjetroparkovi u sustavu poticanja OIE

I ako već do sada niste čuli, Hrvatska se od sada može pohvaliti s pet vjetroparkova i jednim usamljenim vjetroagregatom (Končar, Pometeno brdo) koji su ušli na popis HROTE-a kao povlašteni proizvođači električne energije. Ukupna instalirana snaga vjetroelektrana u Hrvatskoj time je porasla na 78.75 MW, a trenutačno najveći vjetropark je VP Vrataruša instalirane snage 42 MW.

Dodaci

Komentirajte

EkoMreža.org - ekološka i prirodna proizvodnja hrane i pića, zdrav način života, očuvanje okoliša i prirodne metode iscjeljivanja

TOP5

Slični članci

!

Burza poslova

Servis za direktno spajanje poslova i izvođača iz područje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Posjetite Burzu poslova »

Obročna otplata energetskih

Obročna otplata energetskih pregleda i energetskih certifikata
Nudimo mogućnost obročne otplate energetskih pregleda i energetskih certifikata te projekata ...
Radal »

LED rasvjeta - Ušteda energije i

LED rasvjeta
LED rasvjeta - zamjena postojećih klasičnih žarulja bez preinaka
»

Popust na energetske certifikate

Popust na energetske certifikate za stanove i poslovne prostore
Popust od 10% na provođenje energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata ...
Lambot »

Energetsko certificiranje +

Energetsko certificiranje + termovizijsko ispitivanje
Popust od 20% na usluge provođenja energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata za ...
Lambot »
Sve akcije »
 

 

 

 Premium tvrtke