Zajedno do energetske neovisnosti
Tražite proizvod ili uslugu? Dozvolite da MI tražimo za VAS ›

 

Posjeti našu Facebook stranicu! Posjeti našu stranicu na LinkedIN-u! Posjeti naš profil na Twitteru! Posjeti našu YouTube stranicu!


 
» Objavljeno: | | Tagovi: | pogledano: 747 put(a)

Trgovinski rat Kine, SAD i EU oko fotonaponskih panela

Sve je počelo propašću nekoliko firmi u SAD-u i EU koje su za svoju propast okrivile spuštanje cijena kineskih fotonaponskih panela ispod svake mjere, a rezultiralo uvođenjem nameta na uvoz fotonaponskih panela i osvetničkim mjerama Kine, unatoč tome što je evidentno da ovaj trgovinski rat ne koristi nikome.

Trgovinski rat će naštetiti nama svima, a ne samo njima.

Trgovinski rat će naštetiti nama svima, a ne samo njima.

Iako trzavice oko niskih cijena fotonaponskih panela i opreme proizvedene u Kini i uvezenih u SAD traju već godinama, ovog ljeta, nakon propasti nekoliko američkih firmi, konačno je najavljen trgovinski rat s Kinom koju se optužuje za nelojalno konkurentno tržišno ponašanje u obliku spuštanja cijena fotonaponskih panela ispod svake normalne razine. Sve je počelo s najavom SAD-a još u svibnju ove godine da će uvesti carinske namete na fotonaponske panele proizvedene u Kini koja je trebala iznositi čak 31%, a sve kako bi se ograničila prisutnost kineskih tvrtki i proizvoda na američkom tržištu. Jedna od najpoznatijih firmi, kalifornijska Solyndra, koja je unatoč kreditu od 528 milijuna američkih dolara koje je dobila od države ipak proglasila bankrot, kao razlog svoje propasti navela je nelojalnu konkurenciju kineskih firmi na tržištu. Kina je već tada upozorila da bi uvođenje nameta moglo štetiti jedino promociji obnovljivih izvora energije i zelenih tehnologija.

Sve te najave na kraju su se obistinile i na kraju su SAD u pokušaju zaštite vlastitih proizvođača uvele dvije vrste nameta na uvoz fotonaponskih panela iz Kine u ukupnoj vrijednosti 31 do 35%, na što je u srpnju ove godine Kina odgovorila istragom oko mogućeg američkog dampinga cijena i subvencioniranja izvoza polikristalnog silikona u Kinu kao i istragu oko mogućeg dampinga cijena za uvoz južnokorejskih sirovina za proizvodnju fotonaponskih panela. Ta bi istraga mogla pak našteti američkoj tvrtci Hemlock koja je jedan od najvećih tvrtki koje se bave proizvodnjom polikristalnog silicija i drugih sirovina potrebnih za razvoj fotonaponskih panela. S druge strane, mjere koje su uvele SAD već su rezultirale otpuštanjima u četiri najveće kineske firme koje proizvode fotonaponske panele: Yingliju, Suntechu, Trini i Canadian Solaru, te gomilanjem zaliha fotonaponskih panela koje su još više spustile cijene panela na domaćem kineskom tržištu.

Trgovinski rat s Europskom unijom

Nakon što su SAD uvele namete na uvoz kineskih fotonaponskih panela, a nakon pritužbe 25 europskih proizvođača koje predvodi njemačka tvrtka SolarWorld, čija je želja da EU pokrene istragu oko mogućeg kineskog dampinga cijena na europskom tržištu, koja je na kraju ovog mjeseca i pokrenuta u EU. Razlog za pokretanje istrage je moguća nelojalna konkurencija kineskih proizvođača koja je i mnoge europske proizvođače prisilila da prepolove cijene, otjeravši neke od njih na taj način u bankrot. S druge strane provedba istrage i uvođenje mjera protiv dampinga kao što su carinski ili drugi nameti na kineske fotonaponske panele moglo bi značajno naštetiti Kini, budući da izvoz fotonaponskih panela u EU čini čak 60% ukupnog kineskog izvoza fotonaponskih panela te donosi Kini prihod od ukupno 21 milijardu eura, što nije zanemariva svota, pogotovo uzme li se u obzir da to čini ukupno fotonaponski paneli čine približno 7% ukupnog prihoda od uvoza sve kineske robe u EU.

Očekivani odgovor kineskih tvrtki pogođenih mjerama koje je uvela EU jest moguće širenje istrage oko dampinga cijena za uvoz polikristalnog siliciija u iz EU u Kinu, što je mogući uvod u posvemašnji trgovinski rat između Kine i značajnog dijela zemalja s razvijenim tržištem obnovljivih izvora energije koji bi na kraju mogao dovesti do katastrofalnih posljedica za čitavu industriju fotonaponskih tehnologija i općenito pogoditi tržište obnovljivih izvora energije. Iz tog razloga razne međunarodne stručne udruge za solarne tehnologije pozivaju Kinu, SAD i EU na pregovore i dogovore, a ne trgovinske mjere koje bi na kraju mogle štetiti i jednima i drugima.


Dodaci

Komentirajte

EkoMreža.org - ekološka i prirodna proizvodnja hrane i pića, zdrav način života, očuvanje okoliša i prirodne metode iscjeljivanja

TOP5

Slični članci

unesite i objavite
svoj članak »

Dodatnih 10% na solarne pakete!

Dodatnih 10% na solarne pakete!
Solarni paketi s pločastim kolektorima Vitosol 100/200-F i vakuumskim cijevnim kolektorima ...
Viessmann »

Kante za sortiranje smeća

Kante za sortiranje smeća
20% popusta nudimo Vam i na kvalitetne plastične kante za smeće koje dolaze sa poklopcima u ...
Larix »

Oglasne ploče

Oglasne ploče
Iskoristite 20% popusta na oglasne ploče koje će svojom kvalitetom i različitim bojama
Larix »

Toplinske pumpe zrak/voda uz

Akcija na toplinske pumpe zrak / voda LAW 9 ITR i LAW 14 ITR
U periodu od 01.02.2014 do 01.03.2014 za kupnju i ugradnju toplinske pumpe Dimplex poklanjamo ...
SOLAR LEKTUS DimpleX »

SUNTREE toplinske pumpe

Toplinske pumpe DC INVERTER SUNTREE
Snage 7 -20 kW u grijanju, proizvode i verziju s ugrađenim spremnikom potrošne tople ...
Best93 »

LED rasvjeta - Ušteda energije i

LED rasvjeta
LED rasvjeta - zamjena postojećih klasičnih žarulja bez preinaka
»

Popust na energetske certifikate

Popust na energetske certifikate za stanove i poslovne prostore
Popust od 10% na provođenje energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata ...
Lambot »

Energetsko certificiranje +

Energetsko certificiranje + termovizijsko ispitivanje
Popust od 20% na usluge provođenja energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata za ...
Lambot »

Projektiranje gromobranske zaštite

Projektiranje gromobranske zaštite
Projektiranje gromobranskih instalacija
Solar projekt »

Vitocal 200-S/222-S/242-S

Vitocal 200-S/222-S/242-S
NOVO! Akcijski paketi s toplinskim crpkama!
Viessmann »

Akcija na solarne setove 300 i 500

Akcija na solarne setove 300 i 500 l
U periodu od 09.04.2013-15.05.2013 solarni setovi 300 l 15.990,00 kn 500 l 23.990,00 kn
Solar lektus »
Sve akcije »
 

 

 

 Premium tvrtke