Zajedno do energetske neovisnosti
Tražite proizvod ili uslugu? Posjetite Burzu poslova ›

 

Posjeti našu Facebook stranicu! Posjeti našu stranicu na LinkedIN-u! Posjeti naš profil na Twitteru! Posjeti našu YouTube stranicu!


 
» Objavljeno: | | Tagovi: | pogledano: 1733 put(a)

Zeleni krovovi

Zeleni krovovi su još jedno od zaboravljenih rješenja kako smanjiti troškove grijanja odnosno hlađenja kuća i zgrada, a samim time i emisiju ugljikovog dioksida. U zadnje vrijeme ponovno dobiva na značaju, pogotovo na Zapadu.

Toplinski otok prekriva velike gradove

Toplinski otok prekriva velike gradove

Zeleni krovovi su još jedno od zaboravljenih rješenja kako smanjiti troškove grijanja odnosno hlađenja kuća i zgrada, a samim time i emisiju ugljikovog dioksida. U zadnje vrijeme ponovno dobiva na značaju, pogotovo na Zapadu.

Što su to urbani toplinski otoci

Umjetni materijali koje čovjek koristi (asfalt, beton), a od kojih su sazdani pločnici, kolnici i zgrade u urbanim sredinama imaju visoki toplinski kapacitet, te hlapljivo upijaju dolazno sunčevo zračenje za vrijeme lijepih sunčanih dana. Noću se ta pohranjena toplina oslobađa u okolinu i time povećava njezinu temperaturu. Tako temperature u urbanim sredinama mogu biti čak i do 3°C veće u odnosu prema okolnom ruralnom krajoliku, što čini grad toplinskim otokom prema okolnoj hladnijoj okolini. Time se povećava potrošnja energije koja se koristi za hlađenje u toplom dijelu godine te smanjuje kvaliteta života u urbanoj sredini.

Što su to zeleni krovovi

Zelene krovove nekad je bilo normalno vidjeti na sjeveru Europe gdje su se koristili krovovi od tratine, te u američkoj preriji, gdje su bili uobičajena praksa na zemljanim kućama. Zeleni krov je u suštini krov na kojeg je posađena određena odgovarajuća vegetacija. Zadnjih desetljeća zeleni krovovi se vraćaju na mala vrata i sve više postaju nezaobilazni u projektima urbanista, građevinara i arhitekata, prvenstveno zbog mogućnosti ublažavanja ekstremnih vremenskih uvjeta.

Dok ljetne temperature na standardnim krovovima mogu doseći i do 65°C zeleni krovovi mogu prosječno ohladiti obližnje površine za oko 16-17°C što ih po učinku smješta odmah iza uličnih stabala te na taj način smanjuju fenomen urbanih toplinskih otoka.

Zeleni krovovi se dijele u dvije glavne grupe:
  • ekstenzivne zelene krovove i
  • intenzivne zelene krovove.
Ekstenzivni krovovi jeftinija su i jednostavnija varijanta te su više "livadnog" tipa. Biljke koje se sade (npr. sedumi) su vrlo otporne na sve vremenske uvjete te čine ovu vrstu zelenog krova financijski vrlo povoljnom, jer zahtijevaju minimalno održavanje i znatno niže početno ulaganje, što ih čini sve popularnijima u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.

S druge strane, intenzivni zeleni krovovi (Slika 4) su složenija varijanta i više su "park" tip te se sastoje od drveća, grmlja i različitih trava. Zahtijevaju održavanje kao i normalni parkovi (obrezivanje, košnja, sl.) ali su i financijski zahtjevniji.

Zašto zeleni krovovi?

Zeleni krovovi imaju mnoge prednosti pred običnim krovovima - djeluju kao izolacija te tako smanjuju troškove grijanja i hlađenja u zgradama pod njima za oko 20%, zatim, produljuju životni vijek krova štiteći ga od UV zračenja, velikih temperaturnih oscilacija i mehaničkih oštećenja (npr. tuča). Također apsorbiraju zvuk i smanjuju utjecaj buke te filtriraju zrak i stvaraju kvalitetniju mikroklimu.

Kada na konvencionalan krov padne kiša ona ga ispire, te se takva nefiltrirana voda miješa sa zagađivačima na ulicama i otpadnim vodama u kanalizaciji, stoga je potrebno uložiti velika sredstva na njeno pročišćavanje.

Zeleni krov debljine samo 10 cm mogao bi zadržati gotovo 4 litre vode na 30 kvadratnih centimetara. Zeleni krov djeluje kao livada, apsorbirajući, filtrirajući i spremajući dio vode za kasnije korištenje. Na taj način smanjuje se opterećenje kanalizacijskog sustava te mu se produljuje životni vijek dok se istovremeno u prirodu vraća čišća voda.

Današnji moderni vodonepropusni omotači olakšavaju dizajn i implementaciju zelenih krovova (otporni su na širenje korijenja, omogućuju otjecanje, podupiru rast) te zadovoljavaju veliku većinu rigoroznih tehničkih zahtjeva vezanih za usađivanje biološkog sloja na vrhovima zgrada.

Iako su investicijski troškovi pri postavljanju zelenog krova dva do tri puta veći od investicije u konvencionalni krov, ova investicija se vrlo brzo vraća kroz uštede na energiji za grijanje, odnosno hlađenje.

Osim potencijala koji imaju u uštedi energije, ravni zeleni krovovi u urbanim sredinama mogu postati oaze zelenila, mjesta za odmor i relaksaciju na dohvat ruke, istovremeno pružajući stanište i utočište raznim životinjskim vrstama.

I za kraj - zamislite učinke u uštedi energije te redukciji zagađenja, i najvažnije, poboljšanju kvalitete života koja bi se ostvarila kada bi sve nepregledne krovove svijeta ozelenili!

Dodaci

Komentirajte

EkoMreža.org - ekološka i prirodna proizvodnja hrane i pića, zdrav način života, očuvanje okoliša i prirodne metode iscjeljivanja

TOP5

Slični članci

!

Burza poslova

Servis za direktno spajanje poslova i izvođača iz područje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Posjetite Burzu poslova »

Obročna otplata energetskih

Obročna otplata energetskih pregleda i energetskih certifikata
Nudimo mogućnost obročne otplate energetskih pregleda i energetskih certifikata te projekata ...
Radal »

LED rasvjeta - Ušteda energije i

LED rasvjeta
LED rasvjeta - zamjena postojećih klasičnih žarulja bez preinaka
»

Popust na energetske certifikate

Popust na energetske certifikate za stanove i poslovne prostore
Popust od 10% na provođenje energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata ...
Lambot »

Energetsko certificiranje +

Energetsko certificiranje + termovizijsko ispitivanje
Popust od 20% na usluge provođenja energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata za ...
Lambot »
Sve akcije »
 

 

 

 Premium tvrtke