Zajedno do energetske neovisnosti
Tražite proizvod ili uslugu? Posjetite Burzu poslova ›

 

Posjeti našu Facebook stranicu! Posjeti našu stranicu na LinkedIN-u! Posjeti naš profil na Twitteru! Posjeti našu YouTube stranicu!


 
» Objavljeno: | | Tagovi: | pogledano: 105 put(a)

Zrak u unutarnjim prostorijama: Najopasniji kućni zagađivači

Građevinski materijali, boje, sredstva za higijenu, grijaća tijela, klima uređaji i razni kućanski aparati mogu da budu uzrok raznih zdravstvenih problema, glavobolje, nesvjestice, nadraženosti dišnih puteva, kroničnog umora, pa čak i depresije. Čemu treba posvetiti posebnu pozornost?

Kada se govori o kvaliteti zraka, obično se misli na zrak na otvorenom, dok rijetko ko pomisli na unutarnje prostorije, naše domove i urede u kojima provodimo najviše vremena. Zato je veoma značajno obratiti pozornost na kvalitetu zraka u prostorijama u kojima često boravimo. Građevinski materijali, boje, sredstva za higijenu, grijaća tijela, klima uređaji i razni kućanski aparati mogu da budu uzrok raznih zdravstvenih problema, glavobolje, nesvjestice, nadraženosti dišnih puteva, kroničnog umora, pa čak i depresije. Čemu treba posvetiti posebnu pozornost?

Da li su grijaća tijela štetna po zdravlje

Obzirom na isparavanja koja se stvaraju prilikom pripremanja, prženja, pečenja ili kuhanja hrane, treba uzeti u obzir vlažnost zraka u prostoriji i osigurati dobru ventilaciju, najbolje prirodnu. Ukoliko to nije moguće, dobro riješenje mogu biti i uređaji koji apsorbuju vlagu,

Ugljični monoksid nastaje sagorijevanjem, a loše utječe na naš vid, funkcije dišnih organa i funkcije mozga. Za njegovo prisustvo u prostoriji najveći krivac su nepravilno posavljeni odvodi štednjak i peći na drva i kamina. Ako imate garažu u sklopu kuće, ne ostavljajte automobil da radi u njoj, čak ni na kratko.

Kućni uređaji kao zagađivači vazduha

Jonizatori i njima slični aparati rade na identičnom principu – kroz filtere provlače isti zrak. Zato je neophodno njihovo redovito održavanje (čišćenje), kako bi produžili njihovu efikasnost.

Problem sa klima uređajima nastaje i zbog nepoštovanja pravila o temperaturnoj razlici. Naime, bilo kakvo snižavanje temperature za više od 5 stupnjeva u odnosu na temperaturu vani, izaziva poremećaj termoregulacije, naročito tokom dana kada smo aktivni i više pta ulazimo u prostoriju i izlazimo van. U takvim slučajevima naše tijelo doživljava šok, koji isto tako nastaje i kada se u kratkom vremenskom razdoblju temperatura zraka naglo promijeni, primjerice, jučer je bilo 20 stupnjeva, a  danas je temperatura zraka jedva 5 stupnjeva Celzijusa. Uvijek imajte na umu da je organizmu potrebno vrijeme da se prilagodi.

Kućni uređaji proizvode i neionizirajuće zračenje koje je posljednjih godina, razvojem tehnike i tehnologije svedeno na minimum. Novi aparati dolaze sa zaštitom, ali ako je stan pretrpan njima, povećanjo zračenje će opet biti prisutno. Posljedica njihovog djelovanja mogu da budu glavobolja i otečeni kapci. Zato ih bar treba držati na većem odstojanju i ne provoditi puno vremena uz njih.

TV nikako ne bi trebalo da stoji direktno iznad kreveta u kojem se spava. Najbolje je da se takvim uređajim uopće ni ne oprema spavaća soba, ali obzirom da u većini obitelji kod nas to nije moguće, trebalo bi tehničke uređaje bar pravilno rasporediti.

Higijenska sredstva potencijalna opasnost

Kućna prašina je nesumnjivo jedan od najčešćih mikro neprijatelja zdravlja, ali i higijenska sredstva za održavanje čistoće kuće, stana ili kancelarije, mogu također biti škodljiva. Ako se ne koriste na ispravan način, mogu izazvati alergije, glavobolju, iritaciju dišnog sustava, mučnine i brojne druge zdravstvene neprijatnosti. Iako na svakom uputu za uporabu piše da oči, nos, usta i ruke trebaju biti zaštićene, često se to ne primjenjuje u praksi. Površinu koja se čisti neophodno je dobro isprati.

Omekšivači rublja također mogu biti škodljivi  ako se neumjereno koriste. To se posebice odnosi na ručnike i sve drugo od frotira jer se u njima zadržava vlažnost, koja na određenoj temperaturi može izazvati pojavu mikroorganizama ukoliko dođe u dodir sa kožom. Pri uporabi omekšivača, podrebno je slijediti upute, a nakon pranja ručnike obavezno treba ispeglati.

Oprez je potreban i pri uporabi gelova za tuširanje, jer neki od njih negativno djeluju na kožu, a njihov miris, iako prijatan, može postati uzrok mučnine i glavobolje.

U kućama i uredima se često koriste i razni osvježivači zraka, pri čemu nije riječ samo o sprejevima, već i o osvježivačima sa električnom vezom. Oni su dobri za prostore u kojima se ne provodi puno vremena, ali nije preporučljiva njihova svakodnevna uporaba u kućama, stanovima i uredima.

Idealni uslovi za život i rad

Idealni uslovi života i rada se svojim zajedničkim imenom popularno nazivaju „zona komfora“. Idealna temperatura zraka je 22 stupnja, vlažnost zraka ne bi trebalo da bude veća od 50%, a protok zraka treba da bude do 0,5 m/s, obzirom da veća strujanja odnose toploto sa tijela.

 


Dodaci

Komentirajte

EkoMreža.org - ekološka i prirodna proizvodnja hrane i pića, zdrav način života, očuvanje okoliša i prirodne metode iscjeljivanja

TOP5

Slični članci

!

Burza poslova

Servis za direktno spajanje poslova i izvođača iz područje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Posjetite Burzu poslova »

Obročna otplata energetskih

Obročna otplata energetskih pregleda i energetskih certifikata
Nudimo mogućnost obročne otplate energetskih pregleda i energetskih certifikata te projekata ...
Radal »

LED rasvjeta - Ušteda energije i

LED rasvjeta
LED rasvjeta - zamjena postojećih klasičnih žarulja bez preinaka
»

Popust na energetske certifikate

Popust na energetske certifikate za stanove i poslovne prostore
Popust od 10% na provođenje energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata ...
Lambot »

Energetsko certificiranje +

Energetsko certificiranje + termovizijsko ispitivanje
Popust od 20% na usluge provođenja energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata za ...
Lambot »
Sve akcije »
 

 

 

 Premium tvrtke