Zajedno do energetske neovisnosti
Tražite proizvod ili uslugu? Posjetite Burzu poslova ›

 

Posjeti našu Facebook stranicu! Posjeti našu stranicu na LinkedIN-u! Posjeti naš profil na Twitteru! Posjeti našu YouTube stranicu!


 
» Objavljeno: | | Tagovi: fotonaponski solarni sustavi, fotonaponski sustavi, solarna energija | pogledano: 535 put(a)

Struja iz solara za 30 lipa po kWh

Ova je godina nadmašila sva očekivanja po pitanju cijena električne energije proizvedene iz solara te izbila argumente zagovornika fosilnih goriva.

Solarni park Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park u Dubaiju imat će u konačnici instalirano 1.000 MW solarnih elektrana

Solarni park Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park u Dubaiju imat će u konačnici instalirano 1.000 MW solarnih elektrana

Cijene ugovorenog otkupa struje iz solara padale su ove godine do 30 lipa po proizvedenom kWh - i to bez ikakvih subvencija. Tvrtka Reccurent Energy još je početkom ove godine sklopila ugovor na 5 centi / kWh - oko 0,3 kn, a Indija i Brazil su objavile proizvodnju struje po cijeni od 8-10,3 centi / kWh - od 0,48 - 0,62 kn. Sve navedene cijene su bez ikakvih subvencija od strane vlade.

Ekspanziju solara na Bliskom istoku najbolje ilustrira i novi tender Agencije za vodu i energiju u Dubaiju za izgradnju 100-megavatne solarne elektrane, u solarnom parku južno od Dubaija koji ima za cilj postići kapacitet od čak 1.000 MW do 2017. godine. 

Kompanija iz Ryadha Acwa Power pobijedila je s rekordno niskom tarifom od samo 5,98 centi / kWh (0,36 kn) - za usporedbu, prosječna cijena koju je ponudilo 10 ponuđača bila je 9,35 centi / kWh. Acwa Power nije se zaustavila na ovoj ponudi, već je ponudila i da će sagraditi sve predviđene kapacitete do 1.000 MW uz otkupnu cijenu od samo 5,4 centi / kWh, što bi bila jedna od najnižih zabilježenih otkupnih cijena u svijetu.

Osim velike insolacije za ovu nisku cijenu je zaslužna vjerojatno i niska kamatna stopa koju postižu investitori u Dubaiju, a koja pada čak ispod 2% te omogućuje da troškovi zaduženja iznose samo 5% od ukupne investicije.

Izvor: CleanTechnica


Dodaci

Komentirajte

EkoMreža.org - ekološka i prirodna proizvodnja hrane i pića, zdrav način života, očuvanje okoliša i prirodne metode iscjeljivanja

!

Burza poslova

Servis za direktno spajanje poslova i izvođača iz područje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Posjetite Burzu poslova »

Obročna otplata energetskih

Obročna otplata energetskih pregleda i energetskih certifikata
Nudimo mogućnost obročne otplate energetskih pregleda i energetskih certifikata te projekata ...
Radal »

LED rasvjeta - Ušteda energije i

LED rasvjeta
LED rasvjeta - zamjena postojećih klasičnih žarulja bez preinaka
»

Popust na energetske certifikate

Popust na energetske certifikate za stanove i poslovne prostore
Popust od 10% na provođenje energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata ...
Lambot »

Energetsko certificiranje +

Energetsko certificiranje + termovizijsko ispitivanje
Popust od 20% na usluge provođenja energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata za ...
Lambot »
Sve akcije »
 

 

 

 Premium tvrtke